Zeleni Trg 1, Zagreb

Dobar susjed

Kako biti savršen susjed

 

Nemoguće je zamisliti život u stambenoj zgradi bez komunikacije sa susjedima. Čak i ako pokušate ne upoznati se s njima, prije ili kasnije, još uvijek će postojati razlog da vas upoznamo. Formalno ili neformalno. A način na koji će se vaši susjedi odnositi prema vama ovisit će o tome kako se ponašate i vi. Imajte na umu da u vašoj kući žive ljudi s različitim svjetonazorima i navikama. Zato ćete morati raditi neke ustupke kad se bavite njima. Na primjer, ako su susjedi započeli popravke, razmislite o činjenici da ćete jednog dana morati i vi popraviti stan. Bučni odmor jednom ili dva puta godišnje također nije razlog za svađe i kontaktiranje policije. Međutim, ne zaboravite na svoja načela. Imate pravo uputiti primjedbu susjedu koji puši na stubištu i baca otpatke, a možete tražiti od susjeda da ne slušaju glazbu kad djeca spavaju. Međutim, niste dužni mijenjati parket za podove zvučno izoliranim slojem samo zato što su blizanci rođeni ispod vas. Ako ste se nedavno preselili u stambenu zgradu, prvo upoznajte susjede, predstavite se i recite nam ukratko nešto o sebi. Pogledajte bliže ljude s kojima morate dugo živjeti rame uz rame. Možda ćete se s nekim od njih sprijateljiti, a nekoga ćete samo pozdraviti.

 

 

Otkrijte postoje li neke značajke organizacije života u vašoj kući, postoji li, primjerice, raspored poslova, postoje li sastanci stanara itd. Slijedite osnovna pravila života u kući. Ne odlažite smeće u stubište, dizalo i zajedničke dijelove zgrade. Ne narušavajte tišinu i mir svojih susjeda. Kao susjedi uzajamno se poštivajte i sve stvari je uvijek bolje raditi u međusobnom dogovoru sa susjedima vođeni zdravim razumom. U slučaju sukoba razgovarajte sa susjedima smirenim tonom i nemojte biti osobni. Ako su oni krivi, nemojte odmah postavljati zahtjeve, prijeteći policijom i odlaskom pred sud. Prvo saznajte što se događa. Na primjer, ako niste zadovoljni bukom izvan dozvoljenog vremena, a susjedi u tom trenutku slave rođenje prvorođenog, tretirajte to s razumijevanjem. U drugim situacijama (puknuće cijevi, požar, kratki spoj) možda će biti potrebna i vaša pomoć. Ako i sami postanete problematični, ne pravite izgovore i ne koristite strategiju "napad je najbolja obrana". Pokušajte doći do kompromisa, pod uvjetom da je to moguće.

Biti dobar susjed nije svaki put lako i ne postoje univerzalni bon ton dobrog susjeda. Jedino nam preostaje voditi se
zdravim razumom i logikom i biti jako strpljivi. Ne zaboravite da prvi susjed često može biti bliži u nevolji nego brat ili sestra ili djeca koji ne žive s vama i zato gradimo naše dobrosusjedske odnose svaki dan.

 

 

Back to top